آندوسکوپی سینوس و بینی یکی از روش های موثر در تشخیص و درمان بیماری ها می باشد. به کمک این تکنیک می توان بسیاری از مشکلات مربوط به مجرای بینی و دهانه سینوس را برطرف نمود. در این نوع جراحی بینی ، نیازی به ایجاد برش و بخیه نیست و با کمترین میزان تهاجم ، به صورت سرپایی و در زمان کوتاهی قابل انجام است. در این پروسه از یک ابزار به نام اندوسکوپ استفاده می شود که وارد حفره های بینی شده و از این طریق می توان اقدامات درمانی و تشخیصی لازم را انجام داد. جهت کسب اطلاعات بیشتر با ما تا انتهای این مقاله از دکتر شقایق ابراهیم نژاد ، بهترین متخصص گوش و حلق و بینی تهران همراه باشید.
هدف از انجام جراحی آندوسکوپی سینوس و بینی
در مواردی که ضایعه پاتولوژی یا موردی در بینی ایجاد شده باشد ،برای اصلاح مجرا و مسیر نیاز است تا آندوسکوپی انجام شود. برای مثال با کمک این تکنیک می توان به منظور خروج ترشحات مژک های داخل بینی را اصلاح نمود. البته موارد این چنینی هدف اصلی این جراحی نبوده و از اهداف ثانویه آن به شمار می آید.
در صورتی که دهانه سینوس بسته شده باشد و یا مسیری مسدود شده باشد همچنین انسداد بینی در اثر وجود چسبندگی یا ضایعه و یا انحراف از مواردی است که می توان به کمک جراحی آندوسکوپی بینی و سینوس ها ، مشکلات آناتومیک را برطرف نمود. در حال حاضر به دلیل استفاده از آندوسکوپ های پیشرفته با دقت بالا و بزرگ نمایی بیشتر می توان این جراحی را نسبت به گذشته ، انجام داد و به همین دلیل این جراحی را کم تهاجمی می نامند.
نحوه جراحی آندوسکوپی سینوس و بینی به چه صورت است ؟
از روش های موثر در درمان سینوزیت مزمن مقاوم به درمان طبی ، جراحی آندوسکوپیک بینی و سینوس در تهران می باشد. روش انجام این پروسه به این شکل است که یک لوله باریک که آندوسکوپ نام دارد از راه سوراخ های بینی وارد سینوس می شود. سر آندوسکوپ دارای دوربین بوده و این امکان را به دکتر شقایق ابراهیم نژاد ، جراح بینی تهران ، می دهد تا بتواند درون بینی و سینوس ها را با وضوح و دقت بالایی مشاهده نماید. بعد از بررسی و تشخیص علت گرفتگی مجرا می توان اقدام به برداشتن بافت های آسیب دیده نمود. زمانی که گرفتگی های سینوسی و بینی باز می شود ، این موضوع سبب سهولت در تخلیه ترشحاتی که موجب التهاب شده بود ، می شود.
در این تکنیک روی بینی و صورت هیچ برشی ایجاد نخواهد شد و می توان این مسئله را یکی از نکات مثبت این پروسه در نظر گرفت. جراحی آندوسکوپی بینی با بی حسی موضعی و یا بیهوشی عمومی با توجه به شرایط بیمار و صلاحدید متخصص گوش و حلق و بینی خوب در تهران قابل انجام است. در بی حسی موضعی تنها حفره سینوسی و بینی بی حس می شوند و بیمار در طول پروسه انجام این عمل هشیار و بیدار است در حالی که در بیهوشی عمومی بیمار به خواب عمیق فرو رفته و به هیچ عنوان متوجه مراحل انجام این جراحی نخواهد شد. بعد از پایان عمل آندوسکوپی بیمار بیدار می شود.
به صورت کلی 8 سینوس در قسمت های مختلف صورت وجود دارد که بیشتر بیماران در هر طرف صورت خود 4 سینوس دارند. بر روی تمامی سینوس های اتموئید ، پیشانی ، اسفنوید یا پروانه ای و ماکسیلاری می توان این عمل جراحی را انجام داد. بین چشم ها ، سینوس های اتموئید ، در ناحیه گونه ها سینوس های ماکسیلاری ، در مرکز سر سینوس های پروانه ای قرار گرفته است. به دلیل تفاوت موجود در آناتومی بدن بیماران این احتمال وجود دارد که برخی از آن ها این سینوس را نداشته باشند. لازم به ذکر است که سینوزیت می تواند وارد تمامی سینوس ها شود.
بزرگ کردن کانال و منافذ تنگ با عمل جراحی آندوسکوپی
به کمک سی تی اسکن و معاینات فیزیکی که توسط متخصص انجام می شود ، می توان سینوس هایی که به باز شدن منافذ نیاز دارند و سینوس های متورم را شناسایی نمود. در طول پروسه جراحی آندوسکوپی سینوس و بینی می توان تیغه بینی را صاف کرد. توربینت ها یا شاخک های بینی که وظیفه مرطوب نگه داشتن و تصفیه هوای داخل بینی را دارند نیز ممکن است نیاز به اصلاح و جراحی داشته باشند که به کمک آندوسکویی قابل انجام است. در تکنولوژی جدید برای بزرگ کردن منافذ تنگ و کانال ها از بالون استفاده می شود. در طول جراحی سینوس می توان از این ابزار استفاده نمود.
کاربردهای آندوسکوپیک سینوس و بینی
- رفع نشت ترشحات مغزی به بینی
- درمان عفونت های شدیدی که با مصرف دارو بهبود پیدا نمی کند.
- برطرف کردن عفونت های پشت چشم که ممکن است به مغز نیز سرایت کند.
- تخلیه تومورهای بدخیم یا خوش خیم که در اطراف حفره های سینوسی و نواحی اطراف آن تشکیل شده است.
- برداشتن پولیپ های بینی که موجب مسدود شدن مسیر تنفسی از راه بینی شده است.
کاندیدای مناسب برای آندوسکوپی سینوس و بینی
در صورتی که مشکلات بیمار با درمان های دیگر برطرف نشده باشد ، جراحی آندوسکوپیک سینوس و بینی می تواند درمان موثری باشد.
بیمارانی که دچار اختلالات تنفسی به دلیل آناتومی بینی و سینوس ها هستند از این جراحی پاسخ مطلوبی دریافت می کنند.
در مواردی که مسیر عبور مایعات در سینوس ها مسدود و یا تنگ شده باشد ، فرد به عفونت های شدیدی دچار خواهد شد که با عریض کردن این مسیر در پروسه جراحی آندوسکوپی سینوس ها می توان مشکلات ایجاد شده را برطرف نمود. در مواردی که تورم در داخل سینوس و یا مشکل التهاب وجود داشته باشد ، با جراحی آندوسکوپی بینی و سینوس ها می توان حفره خروجی سینوس ها را بزرگتر نمود.
آمادگی برای انجام عمل آندوسکوپی
لازم است از مصرف هر نوع دارویی که سبب افزایش خونریزی و رقیق شدن خون می شود به مدت 7 روز قبل از عمل خودداری نمایید.
همچنین مصرف برخی داروهای گیاهی و یا ویتامین ها موجب افزایش خونریزی می شود که از جمله این موارد می توان به ویتامین E ، جنسینگ ، سیر ، ژنگو و سرکه اشاره نمود.
مزایا و نکات مثبت جراحی آندوسکوپیک
- کم تهاجمی
- میزان تورم کم
- بدون خونریزی
- بروز درد بسیار خفیف
- کوتاه بودن مدت انجام
- بدون نیاز به برش داخلی و یا خارجی
- بدون نیاز به بستری
- دوران بهبودی و نقاهت سریع و کوتاه
عوارض جراحی آندوسکوپی بینی و سینوس چه می باشد ؟
اگر جراحی آندوسکوپی توسط جراح متخصص آندوسکوپی در تهران که با تجربه باشد ، انجام شود ، به صورت کلی هیچ عارضه جدی و خطرناکی نخواهد داشت. از انجایی که سینوس ها در نزدیکی حفره های چشمی و دقیقا زیر مغز قرار گرفته اند ، مهارت و تبحر جراح در انجام این پروسه از اهمیت بالایی برخوردار است تا آسیبی به مغز و چشم ها وارد نشود. خونریزی ، درد و کبودی ناشی از این جراحی بسیار کم و گذرا است.
نکات مهم در رابطه با عمل جراحی آندوسکوپی
- با توجه مشکلات بیمار و عملی که برای درمان بیمار انجام می شود ، دوره ریکاوری متفاوت خواهد بود. بیشتر بیماران بعد از درمان سینوزیت با عمل آندوسکوپی درد زیادی ندارند اما به هرحال میزان درد در بیماران متفاوت است. بعد از عمل داروهای مسکن تجویز خواهد شد. گرفتگی و خروج ترشح از بینی به مرور بعد از مدتی از بین خواهد رفت.
- شست و شوی بینی با آب نمک و اسپری استروئید بینی و همچنین مصرف داروهای آنتی بیوتیک بعد از عمل توصیه می شود.
- از حمل اشیا سنگین تا 10 روز بعد از عمل باید خودداری شود.
- به مدت 10 روز لازم است از راه دهان تنفس داشته باشید این کار می تواند موجب خشک شدن دهان شود. با نوشیدن مقدار زیادی آب و مایعات می توانید این مشکل را برطرف نمایید.
جایگزینی برای جراحی سینوزیت وجود دارد ؟
برای کمک به رفع عفونت ها در مراحل ابتدایی بیماری ، انتی بیوتیک تجویز خواهد شد. سینوزیت ناشی از آلرژی بوده و با دوری از محرک های آلرژیک و یا مصرف اسپری های استروئیدی بینی و آنتی هیستامین ها می توان آن را برطرف نمود. در مواردی که مصرف این داروها کمکی به از بین رفتن عارضه نکرد، تنها راه درمانی موثر جراحی آندوسکوپی سینوس و بینی است.
ایا عمل آندوسکوپیک سینوس ها دردناک است ؟
به دلیل مسدود شدن و گرفتگی بینی بعد از عمل تا چند هفته احساس درد خواهید داشت که خفیف بوده و با مصرف داروهای تسکین دهنده قابل کنترل است. در صورتی که به سردردهای شدید بعد از عمل دچار شدید لازم است به پزشک خود اطلاع دهید.
بعد از جراحی دمیدن در بینی مشکلی ایجاد نمی کند ؟
خروج مخاط و مایعات آغشته به خون تا 2 هفته بعد از جراحی امری طبیعی است. برای پاک کردن بینی می توانید از اسپری آب نمک ، پماد و قطره استفاده کنید. به صورت کلی توصیه می شود از فین کردن ، دمیدن در بینی تا چند هفته بعد از جراحی آندوسکوپی بینی و سینوس ها خودداری شود.
به چه مدت مرخصی بعد از عمل نیاز داریم ؟
بهتر است یک هفته در منزل بمانید و استراحت کنید. بعد از 10 الی 14 روز می توانید به فعالیت های روزانه خود باز گردید.
هزینه جراحی آندوسکوپی بینی و سینوس
این پروسه گاهی با هدف تشخیص و گاه با هدف درمان بیماری انجام می شود. هزینه درمان از دغدغه بسیاری از افرادی است که قصد انجام آندوسکوپی سینوس و بینی در تهران را دارند. در این رابطه باید گفت هدف از انجام این جراحی ، ابزارهای مورد نیاز برای عمل ، هزینه کلینیک یا بیمارستان ، دستمزد پزشک ، شدت پیشرفت بیماری و میزان حاد بودن آن از جمله مواردی است که در تعیین هزینه نهایی این پروسه تاثیر گذار است. به همین دلیل ممکن است مبالغ مختلفی از بیماران دریافت شود. اگر می خواهید از هزینه دقیق این جراحی اطلاع پیدا کنید بهترین راه مراجعه به یک جراح آندوسکوپی خوب در تهران است. به این ترتیب بعد از انجام معاینات و بررسی های لازم ، هزینه نهایی اعلام خواهد شد.
مراقبت های خانگی بعد از جراحی آندوسکوپی سینوس
برای موفقیت از نتیجه جراحی لازم است ناراحتی های ناشی از بیماری سینوزیت مزمن را کنترل نمایید. در ادامه 3 نکته مهم بیان شده است که باید آن را رعایت کنید :
- مرطوب نگه داشتن بینی : به بیمارانی که تحت این جراحی قرار گرفته اند توصیه می شود تا بینی خود را مرطوب نگه دارند. این کار به رقیق شدن مخاط و خلط و تخلیه راحت تر آن ها کمک می کند. به این ترتیب از تجمع مخاط و بروز عفونت پیشگیری خواهد شد. همچنین لازم است از مصرف الکل ، سیگار و کافئین خودداری شود ؛ چرا که در خشک شدن لایه های مخاطی سینوس ها تاثیر گذار است.
- لازم است از ذرات حساسیت زا دوری کنید. باید در هنگام نظافت و گردگیری ماسک بزنید و از رفتن به محیط هایی که گرد و خاک زیادی دارند ، خودداری نمایید. همچنین
- توصیه می شود در معرض گرد گل ها قرار نگیرید و از دستگاه تهویه در شیوع فصل آلرژی استفاده نمایید.
- بهتر است هر ساله واکسن آنفولانزا را به موقع تزریق کنید تا از ابتلا به سرماخوردگی و آنفولانزا پیشگیری نمایید.
درمان نشت مایع مغزی نخاعی با آندوسکوپی بینی
هرچند که ممکن است در بسیاری از موارد نشت CSF بدون نیاز به اقدام درمانی خود به خود بهبود پیدا کند و تنها نیاز به یک دوره استراحت داشته باشد ، با این حال لازم است با توجه به افزایش خطر ابتلا به بیماری مننژیت که با این عارضه ارتباط دارد ، به پزشک مراجعه نمایید. ممکن است برای خارج کردن مایع و ترشحات مغزی به درمان های محافظه کارانه نیاز باشد. از جمله علائم این عارضه می توان به درد گردن و سرگیجه ، تهوع و استفراغ ، احساس سوزش و یا تیر کشیدن در انگشتان و اختلال در دید و شنوایی اشاره نمود. آندوسکوپی سینوس و بینی یکی از راه های موثر در درمان این عارضه می باشد به همین دلیل در صورت بروز هر یک از عارضه های مذکور لازم است حتما به دکتر گوش و حلق و بینی خوب در تهران مراجعه نمایید.
جراحی آندوسکوپی هیپوفیز از راه بینی
جراحی ترانس اسفنوئید نام دیگر عمل آندوسکوپی هیپوفیز می باشد که یکی از راه های رایج برای از بین بردن و برطرف کردن تومورهای هیپوفیز است. این غده در ناحیه ای بالاتر از قسمت داخلی بینی و پایین تر از مغز قرار گرفته است و مسئول تنظیم بسیاری از هورمون های بدن می باشد. این پروسه به کمک آندوسکوپ که لوله نازک و سفتی است انجام می شود. وجود دوربین در قسمت ابتدایی لوله آندوسکوپ به خارج کردن تومور از راه بینی کمک می کند. از جمله دلایل انجام این جراحی به موارد زیر می توان اشاره نمود :
- تومورهای سرطانی
- تومورهای ترشح کننده هورمونی
- تومورهای ترشح کننده غیر هورمونی
خطرات جراحی آندوسکوپی هیپوفیز
به صورت کلی جراحی آندوسکوپی سینوس و بینی در تهران ، بی خطر است اما ممکن است برخی اقداماتی که در طی این جراحی انجام می شوند ، سبب بروز عفونت و خونریزی و همچنین واکنش در برابر مواد بیهوشی شود. از جمله عوارض و خطرات ناشی از عمل آندوسکوپی می توان به موارد زیر اشاره نمود :
- رینوره مایع مغزی نخاعی
- آسیب دیدن قسمت های طبیعی غده هیپوفیز
- خونریزی شدید
- مننژیت
- مشکلات ادراری
- مشکلات بینایی
درمان تومورهای قاعده جمجمه با آندوسکوپی بینی
تومورهای قاعده جمجمه در فضای بین جمجمه و بینی و گوش قرار گرفته اند ، به همین دلیل دسترسی به آن ها کار سخت و پر عارضه ای می باشد. دسترسی به این غده با روش های معمولی خطرناک و مرگبار بوده در حالی که به کمک جراحی آندوسکوپیک می توان به راحتی از راه بینی به کمک آندوسکوپ توده را مشاهده و خارج نمود.