جراحی لوزه با هدف برداشتن لوزه های انجام می شود. به دو غده کوچکی که پشت نای قرار گرفته ، لوزه گفته می شود. این غده ها جایگاه گلبول های سفید خون هستند و با عفونت ها مبارزه می کنند اما گاهی ممکن است این توده ها نیز دچار عفونت شوند. آدنوئید یا لوزه سوم ، قسمتی از بافت لنفاوی موجود در حلق بوده که در پشت حلق و در انتهای بینی قرار گرفته است. زمانی که لوزه ها دچار عفونت می شوند ، بزرگ شده و با علائمی مثل تنفس بد بود ، گلو درد ، مسدود شدن مسیر هوایی و آبسه همراه هستند و مشکلات متعددی را برای بیمار ایجاد می کنند. بهترین و موثرترین روش درمان ، حذف لوزه بوده که به کمک جراحی قابل انجام است. در ادامه با وب سایت دکتر شقایق ابراهیم نژاد ، بهترین جراح و متخصص گوش و حلق و بینی تهران همراه باشید تا اطلاعات بیشتری در مورد این پروسه کسب نمایید.
جراحی لوزه چه مشکلاتی را برطرف می کند ؟
به کمک این جراحی می توان علاوه بر از بین بردن مشکلات عفونی ، سایر مشکلات پزشکی نظیر خونریزی لوزه ها ، مشکلات تنفسی مربوط به لوزه متورم ، سرطان لوزه ها ، خرو پف های بلند و مکرر و همچنین قطع ناگهانی تنفس در خواب یا آپنه خواب را درمان نمود.
چه افرادی لازم است عمل لوزه انجام دهند ؟
برداشتن لوزه ها در کودکان بسیار شایع می باشد. با این وجود افراد در هر سنی ممکن است در ناحیه لوزه ها دچار مشکل شده و نیاز به عمل جراحی پیدا کنید. بنابراین انجام جراحی لوزه در بزرگسالی نیز قابل انجام است. به صورت کلی در تمامی موارد که لوزه ها دچار تورم می شوند ، نیازی به جراحی نیست. افرادی که دچار بیماری لوزه یا گلو استریپت می شوند ، به کمک عمل لوزه می توان مشکل آن ها را برطرف نمود ؛ بنابراین اگر در یک سال گذشته تا 7 مرتبه یا بیشتر دچار استریپت یا تورم لوزه شدید ، لازم است حتما در رابطه با این موضوع با بهترین متخصص گوش ، حلق و بینی مشورت نمایید در بیشتر موارد برای حل این مشکل ، نیاز به انجام جراحی تونسیلکتومی است.
عمل جراحی لوزه و روش های انجام آن
روش های مختلفی برای Tonsillectomy یا جراحی لوزه وجود دارد. old knife (steel) dissection از متداول ترین روش های عمل لوزه می باشد. تکنیک دیگر برای برداشتن لوزه ها cauterization می باشد که در این روش بافت ها سوزانده می شوند. همچنین می توان این جراحی را به روش Ultrasonic vibration یعنی با استفاده از امواج صوتی نیز انجام داد. به صورت کلی این جراحی در نیم ساعت الی 1 ساعت قابل انجام است. انتخاب تکنیک جراحی به نظر و صلاحدید پزشک متخصص بستگی دارد. برای جراحی کردن لوزه ها لازم است حتما بیمار در وضعیت بیهوشی کامل قرار بگیرد. بعد از گذشت یک روز از جراحی تونسیلکتومی یا در همان روز بیمار ترخیص شده و می تواند دوره نقاهت خود را در منزل سپری کند.
جراحی لوزه در بزرگسالان خطرناک است ؟
پروسه جراحی لوزه در تهران دارای محدودیت سنی خاصی نیست و از دیر باز تا کنون برای تمامی بیماران قابل انجام است. بنابراین انجام این پروسه در سنین بزرگسالی به هیچ عنوان خطرناک نیست اما از آنجایی که بیشتر کودکان به این عارضه دچار می شوند ، عمل لوزه در سنین کودکی بیشتر شایع است. همچنین روند بهبودی در سنین کودکی و نوجوانی با سرعت بیشتر انجام می شود اما این به معنای خطرناک بودن این جراحی در بزرگسالی نیست.
عوارض عمل لوزه
طبیعتا تمامی جراحی هایی که به صورت تهاجمی انجام می شود ، با عوارضی همراه هستند. اما انتخاب یک جراح مجرب و با تجربه به کاهش عوارض جانبی بعد از عمل کمک زیادی می کند. برخی عوارض مربوط به داروی بیهوشی بوده و برخی عارضه ها مثل متورم شدن زبان نیز از عارضه های اجتناب ناپذیر است. تمامی این عارضه به مرور و در ظرف چند روز برطرف خواهد شد. با رعایت دستورالعمل های بعد از عمل Tonsillectomy می توانید از بروز عارضه های جدی پیشگیری نمایید.
اقدامات پیش از جراحی لوزه
افرادی که به عمل جراحی لوزه در تهران ، نیاز پیدا می کنند لازم است برخی نکات را پیش از عمل رعایت کنند :
- این افراد مستلزم هستند به مدت دو هفته پیش از جراحی تونسیلکتومی از مصرف برخی داروها از قبیل آسپرین ، ناپروکسن ، پروفن و غیره خودداری نمایند. همچنین مصرف مکمل های گیاهی و هر نوع دارویی که سبب رقیق شدن خون می شود ، پیش از عمل ممنوع است ؛ چرا که احتمال خونریزی را در حین پروسه جراحی و بعد از آن تشدید می کند.
- اگر دارو مصرف می کنید و یا به داروی خاصی حساسیت دارید ، لازم است این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید.
- برای انجام عمل لوزه نیاز است ناشتا باشید. به همین دلیل باید شام سبکی میل کرده و برای 8 ساعت قبل از عمل چیزی ننوشیده و نخورده باشید.
- بهتر است شب قبل از عمل به خوبی استراحت کنید و حتما با یک همراه در زمان تعیین شده در محل جراحی حضور داشته باشید.
مراقبت های بعد از جراحی لوزه
- انجام فعالیت های بدنی به مدت 12 الی 14 ساعت بعد از عمل ممنوع است.
- بعد از گذشت 1 روز حمام کردن مانعی ندارد.
- لازم است بیماران به صورت مرتب با سرم های مخصوص دهان خود را بشویند.
- باید نوشیدن و خوردن هر نوع ماده خوراکی و نوشیدنی تا 6 ساعت بعد از عمل لوزه خودداری نمایید.
- قرار گرفتن در مجاورت بخور سرد بعد از پروسه عمل لوزه توصیه می شود.
- از مصرف داروهای رقیق کننده خون تا 2 هفته دیگر نیز باید پرهیز شود.
- از صاف کردن گلو ، سرفه های مکرر تا 48 ساعت بعد از جراحی لوزه اجتناب کنید.
- برای تسریع روند بهبودی بعد از جراحی تونسیلکتومی توصیه می شود. استراحت کافی داشته باشید و از غذاهای سالم و مقوی استفاده نمایید.
- تا 10 روز بعد از عمل لازم است حتما غذاهای رقیق شده و نرم مصرف نمایید.
- از مصرف غذاهای حاوی ادویه و داغ باید تا 2 هفته بعد از عمل پرهیز شود.
- از مصرف نان تست ، چیپس ، ذرت بو داده ، بیسکوییت ، نوشیدنی و غذاهای اسیدی مثل آب پرتقال و گوجه فرنگی و همچنین غذاهای سفت باید خودداری شود.
- خوراکی هایی مثل بستنی ، آب نبات ، شیر سرد ، آدامی و ژله از آنجایی که به ترشح بزاق کمک می کند ، بعد از جراحی کردن لوزه بسیار توصیه می شود.
- تا 2 هفته بعد از عمل تونسیلکتومی مصرف دخانیات و مشروبات الکلی ممنوع است.
- به اندازه کافی مایعات بنوشید.
- برای معاینه و بررسی بعد از 7 روز به پزشک مراجعه نمایید.
- داروهای تجویز شده توسط پزشک را به موقع مصرف نمایید.
نکته قابل توجه : ممکن است بعد از عمل جراحی لوزه تا مدتی در غذا خوردن دچار مشکل شوید و احساس گوش درد ، گلو درد داشته باشید. همچنین یک لایه سفید روی زخم شما ایجاد می شود که نباید با عفونت به اشتباه گرفته شود. دقت داشته باشید که تمامی موارد فوق امری طبیعی بوده و نیاز به نگرانی ندارد و بعد از گذشت 14 روز برطرف خواهد شد. دوره نقاهت بعد از عمل لوزه کوتاه مدت بوده و بعد از 10 روز می توانید به انجام فعالیت های روزانه خود مشغول شوید.
هزینه جراحی لوزه در تهران
بر قیمت نهایی عمل لوزه ، فاکتورهای زیادی تاثیر گذار است. که از جمله این موارد می توان به تخصص پزشک و میزان سابقه کاری ، موقعیت جغرافیایی ، پیچیدگی عمل ، هزینه های مربوط به تیم بیهوشی ، دستیار جراح و پرستاران ، هزینه های مربوط به مرکز جراحی با توجه به امکانات و غیره اشاره داشت. بنابراین برای اطلاع دقیق از هزینه های جراحی نیاز است بعد از انتخاب بهترین جراح لوزه در شهر خود به مطب او مراجعه کرده تا بعد از انجام معاینات و آزمایش های لازم ، هزینه نهایی به شما اعلام شود. توصیه می شود هرگز برای مبلغ کمتر ، سلامتی خود و عزیزانتان را به خطر نیندازید و در رابطه با مهارت و تخصص جراح مورد نظر به خوبی تحقیق نمایید.
هدف از جراحی لوزه
با کمک عمل لوزه مشکلات زیر را می توان برطرف نمود :
- بیماری های مرتبط با لوزه
- التهاب شدید و مکرر لوزه ها
- خونریزی از لوزه ها
- بیماری های مرتبط با لوزه بزرگ
عفونت لوزه
از اصلی ترین دلایل عفونت لوزه ها ، ورود ویروس و میکروب به گلو می باشد. عفونت توسط دکتر متخصص گوش و حلق و بینی تشخیص داده می شود. در مواردی که فرد به عفونت گلو مزمن و مکرر دچار شود عوارض و مشکلاتی را برای او ایجاد می کند :
عوارض چرکی : آبسه که تنها راه درمان عمل جراحی است.
بدن عوارض غیر چرکی : ایجاد مشکلاتی در سیستم ایمنی که منجر به مشکلاتی از قبیل تب رماتیسمی ، نارسایی کلیه ها و مخملک می شود.
التهاب لوزه و عوارض آن
برای جلوگیری از التهاب لوزه مکرر ، عمل جراحی لوزه توصیه می شود. التهاب لوزه مزمن به صورت زیر تعریف می شود :
- در هر سال : بیشتر از 7 بار
- در هر دو سال : بیشتر از 5 بار
- در هر سه سال : بیشتر از 3 باز
همچنین در موارد زیر نیاز به جراحی Tonsillectomy می باشد :
- آبسه لوزه یعنی در شرایطی که چرک در پشت لوزه ها انباشته شده باشد و به کمک روش های دارویی درمان نشود.
- در مواردی که در اثر عفونت باکتریایی ، فرد به التهاب لوزه دچار شده باشد و با تجویز آنتی بیوتیک عفونت درمان نشود.
عوارض التهاب لوزه :
در بیشتر موارد بعد از التهاب ، لوزه ها از حالت طبیعی خود بزرگتر می شوند که در اینصورت مشکلاتی از جمله اختلال در بلعیدن غذا و اختلال در تنفس و خوابیدن فرد ایجاد می کنند.
فواید برداشتن لوزه با جراحی
لوزه ها بخشی از سیستم ایمنی بدن به شمار می آیند به همین دلیل تا زمانی که برای فرد مشکلی را ایجاد نکنند ، نیازی به خارج کردن لوزه ها نیست. اما ممکن است به دلایل مختلف لوزه ها دچار التهاب شده و بزرگ شوند در این صورت در بلع ، تکلم و تنفس اختلال ایجاد می کند. همچنین برخی افرادی که به هیپرتروفی دچار می شوند به دلیل انسداد راه های تنفسی نیاز به خارج کردن لوزه ها است. در هیپروتروفی بدون عفونت و التهاب ، لوزه ها بزرگ هستند. احتمال بازگشت لوزه ها وجود ندارد و از طرفی برداشتن لوزه ها با کاهش قدرت ایمن بدن همراه است به همین دلیل تنها در مواردی که لوزه ها به صورت مکرر به عفونت دچار می شوند ، برداشتن آن ها توصیه می شود. لوزه ها در حالت طبیعی صورتی کمرنگ همراه با نقاط سفید هستند اما زمانی که دچار عفونت می شوند قرمز شده و نقاط زرد ، سبز و یا خاکستری روی لوزه ها دیده می شود.
جراحی لوزه با لیزر
لیزر در پزشکی و عمل های جراحی می تواند همانند چاقوی جراحی عمل کند از این رو می توان برای بستن و یا بریدن عروق خونی و تبخیر بافت ها از لیزر استفاده نمود. لیزر با مکانیسم گرما و حرارت روی بافت های بدن اثر می گذارد. در جراحی لوزه نیز می توان از این خاصیت لیزر استفاده کرد و عروق خونی را سوزاند در اینصورت خونریزی متوقف شده و نیازی به بخیه نیست.