از جمله مراقبت های درمانی ساده و ایمن برای جلوگیری از تحریک سینوس و احتقان بینی ، شستشوی بینی بعد از جراحی بوده که هر شخصی به راحتی در منزل می تواند این کار را انجام دهد. این کار به صورت کلی با محلول سالین انجام می شود. سالین یک اصلاح فانتزی و پزشکی برای آب نمک است به همین دلیل شما می توانید این محلول را در خانه نیز تهیه کرده و در دوران مراقبت های بعد از عمل بینی مورد استفاده قرار دهید. تمیز کردن بینی با این محلول موجب می شود تا مجرای بینی به خوبی شسته شده و مخاط و سایر مواد زائد و آلرژن ها از بینی خارج شود. همچنین در مرطوب شدن غشای مخاطی بسیار موثر است. هرچند که شستشوی بینی بدون خطر است با این حال بهتر است از دستورالعمل های ایمنی مهم در این زمینه برای جلوگیری از هرگونه اشتباه و عارضه مطلع باشید. از این رو در این مطلب از دکتر شقایق ابراهیم نژاد ، جراح بینی تهران به شرح این نکات خواهیم پرداخت.
نحوه شستشوی بینی بعد از جراحی
اولین قدم تهیه محلول آب نمکی است. برای این منظور می توانید از داروخانه ها سرم سالین را تهیه نموده و یا در منزل اقدام به تهیه این محلول نمایید. برای درست کردن محلول شستشوی بینی لازم است از آب گرم جوشیده شده و مقداری نمک خالص استفاده نمایید. لازم است حتما از آب استریل شده برای تهیه این محلول استفاده کنید بدین ترتیب خطر بروز عفونت با انگلی به نام Naegleria fowleri کاهش پیدا می کند. جوشاندن آب به مدت 1 دقیقه آن را به خوبی استریل می نماید. اجازه دهید محلول خنک شده و سپس به کمک سرنگ و یا دستگاهی به نام neti pot اقدام به تمیز کردن بینی خود کنید. به کمک این ابزارها و یا بطری های فشاری محلول آب نمک به حفره های بینی رسانده می شود.
مراحل شستشوی بینی بعد از عمل
- ابتدا زیر دوش قرار گرفته و یا در مقابل روشویی قرار بگیرید ، سر خود را به یک جهت خم نمایید.
- از یک سرنگ ، بطری فشاری و یا گلدان نتی برای رساندن محلول نمکی به سوراخ بالایی بینی به آرامی استفاده نمایید.
- اجازه دهید محلول وارد بینی شده و از همان سمت و یا سمت دیگر بینی خارج شود. لازم است در طی این مدت به جای نفس کشیدن از راه بینی ، از طریق دهان نفس بکشید.
- سپس همین عمل را برای سمت دیگر بینی تکرار نمایید.
- نیازی نیست آب به حلق شما راه پیدا کند ، البته در صورتی که آب از پشت گلویتان پایین آمد ، مشکلی نیست اما می توانید موقعیت سر خود را تغییر دهید تا جایی که زاویه مناسب برای شستشوی بینی بعد از جراحی را پیدا نمایید.
- در هنگام تمیز کردن بینی نیازی به فین کردن نیست و نباید دست و یا ابزاری را برای کمک به خروج زائده و ترشحات ، داخل بینی فرو ببرید.
- هرگاه کار شما تمام شد و احساس کردید بینی تمیز شده است ، به کمک یه دستمال به آرامی اطراف بینی را تمیز کرده و تا مخاط از بین بروند.
هدف از انجام شستشوی بینی بعد از جراحی چیست ؟
معمولا تمیز کردن و شستشوی بینی بعد از عمل با دو هدف اصلی انجام می شود که عبارت هستند از :
- پیشگیری از بروز عفونت در نواحی متورم پوستی
- پاکسازی لخته های خونی بعد از عمل جراحی
در صورتی که بینی بعد از عمل بینی به صورت مداوم شستشو و تمیز شود ، به باز شدن هرچه سریع تر منافذ تنفسی و همچنین برطرف شدن تورم پوستی کمک زیادی می کند. در هفته اول بعد از جراحی بینی در تهران ، نیاز به شستشوی بینی نیست و تنها استفاده از قطره های تجویز شده توسط بهترین جراح بینی تهران ، کفایت می کند ؛ زیرا ممکن است در طی این 7 روز ، گچ و یا اسپلینت که روی بینی شما قرار گرفته است ، خیس و یا مرطوب شود.
چه زمان لازم است تمیز کردن و شستشوی بینی بعد از جراحی آغاز شود ؟
به صورت کلی یک هفته اول برای تمیز کردن و شستشوی بینی بعد از عمل مناسب نیست. بعد از گذشت یک هفته که تامپون ، بخیه و اسپلینت بینی توسط پزشک برداشته می شود ، لازم است از آن پس اقدام به تمیز کردن بینی خود در منزل نمایید. تا پیش از آن نیز برای کمک به رفع گرفتگی بینی و مرطوب شدن محیط داخلی بینی قطره و اسپری سالین تجویز می شود که لازم است تا 3 بار در روز در هر سمت بینی مورد استفاده قرار بگیرد.
شستشوی بینی بعد از عمل زیبایی بینی تا چه مدت ادامه دارد ؟
توصیه می شود به مدت 2 ماه و هر 6 ساعت یکبار در منزل کار شستشوی بینی بعد از جراحی را انجام دهید. بعد از گذراندن این دوره می توانید همانند گذشته کار تمیز کردن و شستشوی بینی خود را انجام دهید.
بعد از شستشوی بینی بعد از جراحی زیبایی بینی ، چه پمادی باید مورد استفاده قرار بگیرد ؟
در طول 7 روز اول بعد از عمل بینی ، پمادهای آنتی بیوتیک مثل تتراسایکلین برای جلوگیری از خشکی و عفونت بینی تجویز می شود. روش صحیح استفاده از پمادهای آنتی بیوتیک به شرح زیر می باشد :
لازم است ابتدا بخیه های خارجی خود را به کمک یک گوش پاک کن که به الکل و یا محلول سالین آغشته شده است ، به آرامی تمیز نمایید. سپس از یک گوش پاک کن تمیز دیگر استفاده کرده و به بخش پنبه ای و نرم آن به اندازه یک نخود ، پماد بمالید. حال به کمک گوش پاک کن بخیه ها و قسمت ابتدایی سوراخ های بینی خود را چرب نمایید. دقت کنید که گوش پاک کن را به هیچ عنوان داخل بینی خود فرو نبرید.
شستن صورت و تمیز کردن بینی بعد از جراحی
تا زمانی که گچ و یا اسپلینت روی بینی شما قرار دارد ، باید از خیس و یا مرطوب شدن صورت خودداری نمایید ؛ چرا که هر گونه رطوبت ، استحکام گچ بینی را از بین می برد. بعد از برداشتن گچ ، شما می توانید طبق روال گذشته صورت خود را بشویید و استحمام نمایید. اما توصیه می شود از آب بسیار گرم استفاده نکنید ؛ چرا که موجب تورم بیشتر بینی می شود. استفاده از شوینده های ملایم نیز برای تمیز کردن صورت و بینی مجاز است تنها دقت نمایید که فشاری به پوست بینی وارد نکنید.
یکی دیگر از مواردی که افراد باید نسبت به آن توجه داشته باشند در رابطه با تمیز کردن پوست بینی ، در هنگام تعویض چسب می باشد. همانطور که می دانید لازم است به مدت 2 ماه به صورت مداوم به بینی خود چسب بزنید. ممکن است زمانی که چسب از روی بینی برداشته می شود ، بقایای چسب روی بینی باقی بماند ، به هیچ عنوان نباید پوست بینی را خراش داده و دستکاری کنید. بهتر است برای پاک کردن آثار چسب حتما دوش بگیرید و از یک پد الکلی استفاده نمایید. پد را به آرامی روی بینی خود بکشید و برای مدتی اجازه دهید پوست هوا بخورد و سپس اقدام به زدن چسب به بینی نمایید. توصیه می شود از چسب های استاندارد که در داروخانه ها به فروش می رسند ، استفاده نمایید این نوع از چسب ها از آنجایی که دارای چسبندگی مناسبی هستند ، به راحتی روی بینی چسبیده و جدا می شوند.
نکات مهم در خصوص شستشوی بینی بعد از عمل
- شما حداقل تا 3 ماه بعد از جراحی بینی در تهران ، اجازه فین کردن ندارید. به همین دلیل نباید برای خارج نمودن ترشحات و یا لکه های خون خشک شده از سوراخ های بینی ، فین کنید و یا یک شی را به بینی خود فرو ببرید. در اینصورت ممکن است رگ های خونی بینی شما که در حال ترمیم هستند ، آسیب ببینند و این موضوع در نتیجه نهایی عمل زیبایی بینی تاثیر گذار است.
- گرفتگی و احتقان بینی بسیار آزاردهنده است با این وجود شما به هیچ عنوان نباید انگشت خود را در بینی فرو ببرید ، هرگاه احساس گرفتگی در بینی خود داشتید ، بهتر است از سرم و یا اسپری های سالین برای تمیز کردن و شستشوی بینی بعد از جراحی استفاده نمایید.
- برای کمک به حفظ رطوبت بینی حتما بعد از هربار شستشوی بینی ، از پمادهایی که پزشک برای شما تجویز نموده است ، استفاده نمایید.
استفاده از قطره سدیم کلراید
همانطور که تکنیک ها و روش های جراحی هر پزشک ممکن است متفاوت باشد ، دستورالعمل های مراقبتی بعد از عمل پزشکان نیز تفاوت هایی با یکدیگر دارد ، برای مثال نحوه چسب زدن به بینی جراحان ممکن است به روش های مختلفی انجام شود و یا برای تمیز کردن و شستشوی بینی بعد از جراحی هر پزشک توصیه های خاصی به بیماران می کند. برخی از آن ها استفاده از سرم های شستشو را مناسب می دانند این در حالی است که برخی دیگر تنها استفاده از اسپری و یا قطره های سدیم کلراید را برای تمیز کردن بینی مناسب می دانند. به هر حال لازم است در قدم اول حتما به توصیه و نکات دستورالعملی جراح زیبایی بینی در تهران توجه داشته باشید و مراقبت های بعد از عمل را به همان شیوه که پزشک به شما دستور داده است ، رعایت نمایید.
قطره های بینی که بعد از عمل باید از آن ها استفاده نمایید :
- قطره بینی (رینوسالتین)
- قطره نفازولین
- قطره فنیل افرین
در رابطه با قطره های تجویز شده لازم است دقت کافی داشته باشید و تنها در بازه زمانی که پزشک اعلام نموده است از آن ها استفاده نمایید ؛ زیرا ممکن است خطر اعتیاد به برخی قطره ها مثل فنیل آفرین وجود داشته باشد. این قطره نباید بیشتر از 5 روز استفاده شود. این محلول به باز کردن مسیر هوایی کمک می کند اما استفاده طولانی مدت از آن موجب وابستگی مخاط بینی می شود. ممکن است در ابتدا که این دارو را قطع می نمایید ، احساس گرفتگی بینی بیشتر احساس شود اما به مرور این عارضه برطرف شده و مشکل احتقان بینی برطرف می شود. به همین دلیل بی عارضه و ایمن ترین راه برای شستشوی بینی بعد از عمل ، استفاده از محلول آب و نمک می باشد.
سوالات متداول در رابطه با شستشوی بینی بعد از جراحی بینی
چگونه می توان محلول شستشوی بینی بعد از عمل را در منزل تهیه کرد ؟
برای این کار به ازای هر یک لیوان آب به یک قاشق چایخوری نمک نیاز دارید. ابتدا آب را به مدت 1 دقیقه به خوبی بجوشانید و نمک را در آن حل نمایید. اجازه دهید محلول خنک شده و بعد از آن می توانید برای شستشوی بینی از محلولی که تهیه نموده اید ، استفاده نمایید.
آیا با وجود استفاده از سرم های شستشو ، لازم است از قطره بینی هم استفاده کرد ؟
در صورتی که قطره هایی به جز سدیم کلراید برای شما تجویز شده باشد ، لازم است تا زمانی که پزشک تعیین نموده در کنار شستشوی بینی از قطره های خود استفاده نمایید.
مدت زمان شستشوی بینی بعد از عمل چقدر است ؟
در واقع مدت زمان دقیقی برای تمیز کردن و یا شستشوی بینی بعد از جراحی تعریف نشده است. اما لازم است برای اینکه مسیر تنفسی شما باز شود و فضای داخلی بینی به خوبی تمیز شود ، تا چندین مرتبه در روز بینی خود را بشویید. این کار تا چندین هفته بعد از عمل باید ادامه داشته باشد.