به توده های نرم ، غیر سرطانی و بدون درد که در سینوس ها و مخاط بینی قرار دارند ، پولیپ بینی گفته می شود. این عارضه ناشی از التهابات مزمن بوده و با برخی اختلالات ایمنی ، حساسیت ، عفونت مکرر و یا آسم همراه است. گاهی ممکن است پولیپ کوچک باشد و علائمی نداشته باشد ، این در حالی است که رشد بزرگتر و گروهی پولیپ می تواند مسیر تنفسی شما را مسدود نماید و منجر به از دست دادن حس بویایی و سایر مشکلات تنفسی شود. به کمک دارو و جراحی بینی می توان پولیپ را از بین برد. برای آشنایی بیشتر با این عارضه با ادامه این مطلب از دکتر شقایق ابراهیم نژاد ، متخصص گوش و حلق و بینی تهران همراه باشید.
با علائم پولیپ بینی آشنا شوید !
- کاهش حس بویایی
- خروپف های شبانه
- ابتلا به عفونت های مکرر
- گرفتگی دائمی بینی
- اختلالات تنفسی
- افزایش ترشحات بینی به صورت غیر عادی
- مشاهده ترشحات خونی
- احساس دندان درد در فک بالا و سردرد
چه عواملی در بروز پولیپ بینی نقش دارند ؟
- فیبروز کیستیک
- عوامل ژنتیکی
- حساسیت و آلرژی نسبت به قارچ های موجود در هوا
- بیماری آسم
- التهاب مخاط بینی
- عفونت های شدید و مزمن سینوسی
- واکنش خود ایمنی نسبت به عروق های کوچک و متوسط
پولیپ چگونه تشخیص داده می شود ؟
برای این منظور لازم است به متخصص گوش و حلق و بینی خوب در تهران مراجعه نمایید. پزشک معاینات بدنی را لازم را انجام داده و برای تشخیص دقیق عارضه سوالاتی را در رابطه با نحوه عملکرد بینی بیان می کند. در صورتی که با معاینه اولیه پولیپ قابل تشخیص نباشد ، برای بررسی سینوس های بیمار از آندوسکوپی سینوس و بینی استفاده می شود. همچنین گاهی می توان از آزمایش مربوط به آلرژی و خون و یا سی تی اسکن برای تشخیص پولیپ بینی در تهران استفاده نمود.
آیا پولیپ بینی خطرناک و نگران کننده است ؟
در شرایطی که این عارضه به مرور رشد نماید و سبب ایجاد عفونت های مکرر سینوسی شدید و انسداد مجاری تنفسی شود ، ترشحات بینی ، زرد رنگ خواهند شد. اگر این حالت ادامه داشته باشد ممکن است سبب تب شدید ، کبودی و تورم اطراف چشم و خونریزی از راه بینی شود. به همین دلیل توصیه می شود نسبت به درمان پولیپ بینی اقدام شود تا از عارضه های جدی و خطرناک ناشی از این بیماری پیشگیری شود. در صورتی که پولیپ کوچک باشد ، به کمک دارو درمانی قابل برطرف شدن است و در شرایطی که پولیپ بزرگ باشد ، لازم است عمل جراحی انجام شود.
آشنایی با روش های دارویی درمان پولیپ بینی
قرص های استروئیدی : در شرایطی که پولیپ بزرگ شده باشد و مشکلات تنفسی را برای بیمار ایجاد کرده باشد ، مصرف این دارو توسط پزشک تجویز می شود. دقت داشته باشید که استفاده طولانی مدت از این داروها به هیچ عنوان توصیه نمی شود ؛ چرا که داروهای استروئیدی دارای عوارضی مثل فشار خون ، دیابت و پوکی استخوان هستند.
قطره های استروئیدی : استفاده از قطره های استروئیدی به کوچک کردن پولیپ بینی کمک می کند. در صورتی که از این قطره ها مطابق دستورالعمل پزشک استفاده کنید ، عارضه خاصی را به دنبال نخواهد داشت.
عمل جراحی پولیپ بینی به چه صورت انجام می شود ؟
در طی این جراحی لازم است پولیپ از ناحیه مجاری تنفسی و پوشش بینی برداشته شوند. تکنیک های مورد نیاز در جراحی به محل قرارگیری پولیپ ها بستگی دارد. در شرایطی که این عارضه در قسمت جلویی بینی قرار گرفته باشد ، پزشک به کمک ابزاری به نام میکرودبریدر در مطب پزشکی می توان این عارضه را خارج نماید. استفاده از این ابزار موجب می شود تا پولیپ ها به صورت همزمان شل شده و توسط دستگاه مکیده شوند. گاهی ممکن است جراح به کمک گیره های مخصوص کوچکی پولیپ را بردارد که به این پروسه پلیپکتومی درون بینی گفته می شود. در صورتی که پولیپ ها کوچک بوده و به شکل متراکمی در ناحیه عمیقی از حفره بینی قرار گرفته باشند ، لازم است پولیپکتومی با بیهوشی عمومی در اتاق جراحی انجام شود. این فرآیند به کمک اندوسکوپ انجام می شود و با کمترین میزان تهاجم همراه است. در طی این پروسه به کمک آندوسکوپ پولیپ ها شناسایی شده و سپس توسط ابزار مخصوص کوچکی پولیپ ها برداشته می شوند.
عمل پولیپ بینی چقدر زمان می برد ؟
این موضوع تا حد زیادی به محل قرار گیری و میزان بزرگی پولیپ بینی بستگی دارد. در بیشتری موارد این جراحی سرپایی بوده و یک الی دو ساعت زمان می برد. نیازی به بستری شدن در بیمارستان نیست و بعد از ریکاوری می توانید به منزل بازگشته و دوران نقاهت خود را در منزل بگذرانید.
مراقبت های بعد از درمان پولیپ بینی
- لازم است از قرار گرفتن در معرض دود سیگار و سایر دخانیات خودداری نمایید.
- از حمام کردن باید به مدت دو هفته خودداری شود.
- لازم است به صورت مرتب برای شستشوی بینی از سرم های مخصوص استفاده نمایید.
- عدم فعالیت های سنگین و استراحت کافی در دوره ریکاوری بعد از جراحی پولیپ بینی در تهران توصیه می شود.
- توصیه می شود داروهای تجویز شده توسط پزشک را به صورت مرتب استفاده نمایید.
- از قرار گرفتن در محیط های آلوده ، دود ، گرد و غبار پرهیز نمایید.
آیا ممکن است پولیپ بعد از درمان دوباره باز گردد ؟
در شرایطی که دارو درمانی و استفاده از قطره و قرص های استروئیدی در درمان و از بین بردن علائم پولیپ بینی موثر نباشند ، لازم است عمل جراحی انجام شود. بازگشت پذیر بودن و عود مجدد پولیپ ها قابل پیش بینی نیست ؛ از این رو توصیه می شود اگر بعد از درمان با علائم و نشانه هایی از این عارضه رو به رو شدید ، حتما به پزشک گوش و حلق و بینی مراجعه نمایید ؛ زیرا بهترین جراح بینی می تواند بهترین راهکار را برای درمان این بیماری ارائه دهد.
چه زمان لازم است برای درمان پولیپ بینی به پزشک مراجعه شود ؟
اگر علائم شما نظیر ترشح پشت حلق ، خونریزی های مکرر بینی ، گرفتگی مداوم بینی ، احساس درد در صورت و سر ، کاهش حس بویایی و از دست دادن حس چشایی و غیره بیشتر از ده روز ادامه داشت ، لازم است حتما برای درمان به دکتر گوش و حلق و بینی مراجعه نمایید.
چگونه می توان از ابتلا به پولیپ بینی پیشگیری نمود ؟
راهکارهای زیر به عود مجدد این عارضه و یا ابتلا به پولیپ بینی کمک می کند :
- توصیه می شود اگر آلرژی و یا بیماری آسم دارید ، بیماری خود را کنترل نمایید.
- لازم است حتما از تحریک کننده های بینی اجتناب نمایید.
- از بهترین راه های مقابله با عفونت های ویروسی و باکتریالی رعایت بهداشت شخصی است که می تواند از التهاب سینوس و معابر بینی نیز محافظت نماید.
- استفاده از دستگاه بخور موجب مرطوب شدن محیط خانه می شود و از التهاب و انسداد مجاری تنفسی جلوگیری می کند.
- شستشوی بینی با محلول آب و نمک موجب از بین رفتن مواد حساسیت زا و سایر مواد تحریک کننده شده و جریان مخاط را بهبود می بخشد.