بعد از انجام جراحی بینی ، شاهد تورم بسیاری در بینی خواهید بود. یکی از راه های بسیار موثر در کاهش ورم بینی و کمک به شکل گیری بهتر بینی استفاده از چسب می باشد. اما نحوه چسب زدن به بینی بعد از جراحی از اهمیت بالایی برخوردار است ؛ چرا که اگر به صورت اصولی و صحیحی روی بینی چسبانده شود با ایجاد فشار یکسان بر روی پوست در بازه زمانی کوتاهی ورم و التهاب بینی را به صورت یکسان و متعادلی از بین برده و موجب می شود ، بینی فرم بهتری پیدا کند. همچنین استفاده از چسب به ویژه در هفته های اول بعد از جراحی ، از افتادگی نوک بینی جلوگیری می نماید. سوالات زیادی در این خصوص وجود دارد ؛ چرا که بعد از چندین جلسه لازم است بیماران خود ، اقدام به تعویض چسب نمایند. از این رو در این مطلب از دکتر شقایق ابراهیم نژاد ، جراح بینی تهران به تمامی ابهامات و سوالات شما عزیزان در این رابطه پاسخ خواهیم داد.
چرا چسب زدن به بینی بعد از جراحی ضرورت دارد ؟
در تمامی موارد بعد از انجام عمل بینی و جراحی ترمیمی بینی ، توصیه می شود بیماران بعد از برداشتن اسپلینت به بینی خود چسب بزنند ، اصلی ترین علت استفاده از چسب بینی ، تشویق پوست برای سازگاری با استخوان و غضروف های زیرین می باشد. این موضوع در بیمارانی که پوست ضخیم تری دارند ، از اهمیت بیشتری برخوردار است ؛ چرا که پوست این افراد بیشتر مستعد تشکیل اسکار و تورم بعد از عمل زیبایی بینی می باشد. استفاده از چسب می تواند با ایجاد فشار ملایم ، از بروز اتفاقات نامطلوب جلوگیری نماید. در بیمارانی که عمل ترمیمی بینی و جراحی زیبایی بینی انجام داده اند ، توصیه می شود حداقل به مدت 3 هفته به صورت مرتب از چسب بینی استفاده شود. با این وجود برخی از بیماران نیاز به استفاده طولانی تری از چسب دارند. برای اینکه از مزایای این روش بهره مند شوید ، گاه لازم است چسب زدن به بینی خود را تا 3 ماه نیز ادامه دهید. توصیه می شود زیباجویان ، حتما شب ها پیش از رفتن به رختخواب ، به بینی خود چسب بزنند. بعد از گذشت 3 هفته می توانید هنگام صبح ، چسب را از بینی جدا کرده و به فعالیت های روزانه خود بپردازید.
نکته مهم : شما لازم است در رابطه با نحوه صحیح چسب زدن به بینی بعد از عمل اطمینان حاصل کنید. در صورتی که اطلاع کافی در این زمینه ندارید ، از جراح خود بخواهید نحوه چگونگی چسب زدن به بینی بعد از جراحی را به شما آموزش دهد ؛ زیرا هرگونه استفاده اشتباه از چسب ، می تواند در نتیجه نهایی بعد از جراحی تاثیرات منفی بگذارد.
انتخاب نوع چسب :
پیش از هر چیز لازم است در انتخاب نوع چسبی که برای این کار انتخاب می کنید ، دقت کافی داشته باشید. چسب بینی باید از چسبندگی خوبی برخوردار باشد ، نباید میزان چسبندگی به قدری کم باشد ، که هیچ فشاری به بینی وارد نکند و به راحتی از روی بینی کنده شود و نه باید به قدری زیاد باشد ، که هنگام تعویض چسب دچار مشکل شوید و در نهایت بقایای آن روی بینی شما باقی بماند. می توانید در رابطه با انتخاب چسب بینی مناسب با جراح بینی خوب در تهران ، مشورت نمایید. توصیه ما به شما استفاده از چسب های کاغذی با درجه پزشکی 1.2 اینچی است که در داروخانه ها به فروش می رسد. چسب های بینی 3M از نوار کاغذی ریز منافذ ساخته شده اند و ضد حساسیت هستند به همین دلیل استفاده مداوم از آن ها مشکلی را برای افراد ایجاد نمی کند. این چسب ها ار قیمت مناسبی برخوردار بوده و سایز و اندازه آن در مقایسه با سایر چسب ها ، بسیار بهتر است.
مزایای استفاده از چسب بینی بعد از عمل
- کمک به کاهش سریع تر التهاب و تورم بینی بعد از جراحی
- کمک به بهبودی سریع تر بعد از عمل زیبایی بینی
- نگهداری بینی در فرم بهتر و همچنین جلوگیری از گشاد شدن بافت های بینی
- کمک به بیماران برای سازگاری با ظاهر جدید بینی
- هشدار برای اطرافیان که در برابر آسیب پذیر بودن بینی شما ، دقت لازم را داشته باشند.
- کمک به دریافت نتیجه بهتر از انجام رینوپلاستی
- با ایجاد فشار ملایم به پوست از منبسط شدن پوست بینی و بافت نرم جلوگیری می کند.
- چسب به پوست بینی کمک می کند تا با ساختمان و اسکلت جدید خود سازگاری پیدا کند.
تعویض چسب بعد از جراحی بینی
برداشتن چسب از روی بینی به اندازه زدن چسب ، از اهمیت زیادی برخوردار است. شما نمی توانید بدون هیچ اقدامی و به سادگی انتهای چسب را گرفته و آن را از بینی خود ، جدا کنید این کار می تواند موجب تورم بیشتر بینی و یا آسیب به بافت های بینی بعد از جراحی شود. برای جدا نمودن چسب ، راه های مختلفی وجود دارد ، یکی از این راه ها استفاده از محلول های حذف چسب می باشد که در داروخانه ها به فروش می رسد ، این نوع از محلول ها به شل شدن و راحت جدا شدن چسب از روی بینی کمک زیادی می کند. راه دیگر شستن صورت و یا دوش گرفتن با آب ولرم می باشد. استحمام پیش از تعویض چسب ، موجب نرم شدن چسب شده و موجب می شود چسب به راحتی از روی پوست بینی شما کنده شود. توصیه می شود لبه پایین چسب یعنی قسمت U شکل که زیر بینی قرار دارد را به کمک قیچی کوچک ، به آرامی برش داده و سپس دو سمت آن را گرفته و به آرامی به سمت بالا کشیده و از روی بینی ، چسب را بلند نمایید. این کار از ایجاد التهاب و ورم بینی پیشگیری می کند.
بعد از برداشتن چسب بینی بعد از عمل ، بهتر است به صورت فوری ، اقدام به زدن چسب نکنید. اجازه دهید پوست کمی هوا بخورد ، ظاهر بینی جدید خود را مشاهده کنید ، و بعد از نیم ساعت الی 1 ساعت مجدد به بینی خود چسب بزنید.
پیش از چسب زدن به بینی ، پوست خود را تمیز کنید !
یکی از موارد مهمی که افراد در هنگام چسب زدن به بینی بعد از جراحی باید به آن توجه داشته باشند ، در رابطه با تمیز کردن پوست بینی ، قبل از زدن چسب می باشد. برای این کار می توانید پوست خود را به کمک کمی پنبه و الکل و یا پد های الکلی به خوبی و آرامی تمیز نمایید. این کار به پاک کردن چربی و آلودگی و بقایای باقی مانده از چسب کمک می کند و موجب می شود چسب به خوبی به بینی شما بچسبد. همچنین تمیز بودن پوست بینی مانع از جوش زدن پوست بینی می شود.
نحوه چسب زدن به بینی بعد از جراحی به چه صورت است ؟
چسب زدن به بینی بعد از عمل نیاز به رعایت برخی نکات و مراقبت های خاص دارد. در ادامه به صورت مرحله به مرحله چگونگی استفاده از چسب بینی شرح داده شده است :
مرحله اول : شما باید پوست بینی خود را همانگونه که توضیح داده شد به خوبی تمیز نمایید.
مرحله دوم : از چسب های کاغذی 1 سانتی متری که مورد تایید پزشک می باشد ، استفاده نمایید.
مرحله سوم : چسب را به ابعاد مناسب باید برش دهید. به صورت کلی شما به 6 الی 8 قطعه چسب به طول 3 الی 4 سانت و 2 قطعه چسب به طول 10 الی 10 سانتی متری نیاز دارید.
مرحله چهارم : در این مرحله لازم است جلوی آیینه قرار گرفته و شروع به چسباندن چسب ها به بینی خود نمایید. ممکن است نحوه چسب زدن ، پزشکان اندکی تفاوت داشته باشد ، به همین دلیل توصیه می شود شما ، به همان نحوی که آموزش دیده اید و به همان شیوه ای که مورد تایید پزشکان است ، به بینی خود چسب بزنید. برای مثال ممکن است برخی از پزشکان ابتدا چسب های بزرگتر را چسبانده و سپس اقدام به چسب های افقی نمایند ، در حالی که برخی دیگر ، توصیه می کنند ابتدا چسب های افقی زده شود و در انتها از چسب هایU شکل استفاده شود. ابتدا بهتر است چسب های کوچکتر به طول 4 سانتی متری را به صورت افقی از بالا به پایین به بینی با فشار ملایم و یکسان در هر دو سمت بینی بچسبانید. باید هر چسب ، نصف چسب قبلی را پوشش دهد. فشار دست باید یکسان باشد تا تورم بینی به صورت متعادل کاهش پیدا کند. معمولا استفاده از 4 الی 5 قطعه چسب برای پوشش افقی کل بینی کافی است. می توانید برای استحکام بیشتر چسب بین بعد از جراحی ، این مرحله را تکرار نمایید.
مرحله پنجم : در این مرحله باید از چسب با طول بلندتر استفاده کرده و آن را به صورت عمودی از کناره ها به بینی خود به صورت U شکل بچسبانید. دقت کنید که چسب نباید سوراخ های بینی و مسیر تنفسی شما را ببندد.
مرحله ششم : در این مرحله می توانید به آرامی قسمت های اضافی چسب را جدا کنید تا ، در نهایب چسب بینی مرتب و تمیز دیده شود.
هر چند وقت یکبار باید چسب بینی را عوض کرد ؟
این موضوع به نوع پوست شما بستگی دارد. در صورتی که پوست چربی دارید ، بهتر است هر روز اقدام به تعویض چسب نمایید y در غیر اینصورت می توانید هر یک الی دو روز در میان بعد از هر بار استحمام ، اقدام به تعویض چسب بینی بعد از جراحی نمایید. همچنین لازم است بعد از هر بار خیس و یا مرطوب شدن چسب ، آن را عوض کنید. اگر احساس کردید چسب شما کثیف و یا آلوده شده است نیز ، می توانید به راحتی آن را در منزل تعویض نمایید. به صورت کلی محدودیت خاصی در تعویض چسب وجود ندارد.
آیا به جز چسب زدن به بینی بعد از جراحی ، راه دیگری برای کاهش ورم و التهاب بینی بعد از عمل وجود دارد ؟
بله در مقاله های قبلی نیز به این موضوع پرداخته شده است. استفاده از چسب بینی بعد از جراحی تنها یکی از راه های موثر و مفید در کاهش تورم بینی می باشد. نحوه خوابیدن شما ، تغذیه ، انجام فعالیت های بدنی ، رعایت نکات دستوری ، شستشوی بینی بعد از جراحی از موارد مهمی هستند که می توانند در کاهش تورم بینی بعد از عمل نقش داشته باشند.
تا چه مدت بعد از عمل باید به بینی چسب زد ؟
مدت زمان دقیق استفاده از چسب بینی بعد از عمل ، توسط بهترین جراح بینی تهران ، مشخص می شود. زیرا برخی افراد بعد از 3 هفته الی 1 ماه نیازی به استفاده از چسب ندارند ، این در حالی است که میزان تورم در برخی افراد بیشتر بوده و باید برای 2 الی 3 ماه به بینی خود چسب بزنند. به صورت کلی افرادی که بینی استخوانی دارند در مقایسه با افرادی که بینی گوشتی دارند و تحت عمل جراحی بینی در تهران قرار می گیرند ، برای مدت زمان کمتری نیاز به استفاده از چسب دارند. از طرف دیگر افرادی که جراحی ترمیمی بینی انجام می دهند ، به دلیل تورم بیشتر بافت های بینی نیاز است برای مدت زمان بیشتری از چسب استفاده کنند تا در نهایت به نتیجه مطلوبی برسند.